2023-01 Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi programı çağrısı için tıklayınız
2023-2 Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Programı çağrısı için tıklayınız
Program, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamak amacıyla yürütülmektedir. KOBİ'lerin yapacağı yeşil dönüşüm yatırımları bu kapsamda desteklenmektedir.
Sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Çağrılar halinde açılan bu program kapsamında KOBİ'lerin enerji dönüşüm süreçleri desteklenmektedir. KOBİ'lerin yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler önceliklendirilmektedir.
Temiz ve döngüsel bir ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi:
İşletmeler;
- Enerji verimliliği;
- Su verimliliği;
- Hammadde verimliliği;
- Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü;
- Endüstriyel simbiyoz;
- Döngüsel ekonomi konu başlıklarında başvuru yapılabilecektir.
Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Çağrısı Destek Üst Limiti: 4.000.000 TL Geri Ödemeli
A) Personel giderleri (500.000 TL'ye kadar geri ödemeli) (%70)
B) Makine, Techizat Giderleri (3.500.000 TL'ye kadar)
C) Yazılım Giderleri (500.000 TL'ye kadar geri ödemeli)
D) Hizmet Alım Giderleri (500.000TL'ye kadar geri ödemeli)
KOBİ'lerin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Çağrısı Destek Üst Limiti 14.000.000 TL (%60)
Bu kapsamda KOBİ'lerin yapacağı güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin makine techizat giderleri desteklenmektedir.
Program kapsamında destek almak için KOSGEB veri tabanına kayıtlı, İşletme beyanının onaylı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabilecektir. Mikro işletmeler bu program kapsamında başvuru yapamamaktadır.
Diğer şartlar:
1. Başvuru yapacak tüm işletmelerin başvuru tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.
2. İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır.
3. İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.
4. Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.
5. Proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.
Sanayi KOBİ'lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Programında ek olarak ;
1)İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmektedir.
2) Başvuru tarihinde işletmenin; yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli “Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu”na sahip olması gerekmektedir.
- Proje başvurularının değerlendirmesi Kurullar tarafından “Yeşil Sanayi Destek Programı Kurul Değerlendirme Kriterleri Formu”nda yer alan ve aşağıda ana başlıkları belirtilen kriterlere göre yapılarak Yeşil Sanayi Destek Programı Uygulama Esasları dahilinde ve bütçe kapsamında desteklenebilecek projeler belirlenecektir.
- Değerlendirme çerçevesi; teknik uygulanabilirlik, finansal sürdürülebilirlik, çevresel etki, sosyal etki, yasal uyum, ölçeklenebilirlik, stratejik uygunluk ve yenilik gibi çeşitli yönleri içerir.
Projeler, proje başlangıç tarihinden itibaren proje süresince 4’er aylık uygulama dönemleri dikkate alınarak KOSGEB tarafından izlenecek ve bu dönemler sonunda uygun görülen faaliyet / giderler için işletme tarafından destek ödemesi talep edilebilecektir.
Proje Başvuru Formunda işletme tarafından talep edilmiş ve kurul tarafından uygun bulunmuş olmak kaydıyla, ilgili çağrı kapsamında gerçekleştirilen giderler için destek verilir.
Projeler, proje bitiş tarihinden 1 yıl sonra oluşturulacak tamamlama Kurul’ları marifetiyle değerlendirilerek başarılı tamamlanıp tamamlanmadığına karar verilecektir.
İşletmeler Proje Sonuç Raporlarını proje bitiş tarihinden 1 yıl sonraki en geç 1 ay içerisinde KBS üzerinden KOSGEB’e sunacaklardır. Proje başvuru aşamasında alınan YMM/Bağımsız Denetçi Bildirim Formu; Proje Sonuç Raporu ile birlikte proje tamamlama tarihi itibariyle elde edilen verileri içerecek şekilde tekrar sunulacaktır.