İş Birliği Destek programı

İş Birliği Destek Programının amacı ;küçük ve orta ölçekli işletmelerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine ve karşılıklı fayda ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki iş birlikleri tesis etmelerine katkı sağlanmasıdır.

İşletmelerin birbirleriyle ve/veya büyük işletmelerle;

  • Kapasite, verimlilik, ürün çeşitliliği ve kalitelerini artırmaları amacıyla ortak imalat,
  • Müşteri istekleri ve pazarın talebinin karşılanması amacıyla ortak tasarım, ürün ve hizmet geliştirmeleri,
  • Ürün ve hizmet kalitelerini geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuvar,
  • Pazar paylarını artırmaları ve marka imajı oluşturmaları amacıyla ortak pazarlama,
  • Beceri ve kabiliyetlerini geliştirmeleri ve değer zincirlerine katılmaları amacıyla yapılan işbirlikleri

ve bunlara benzer karşılıklı fayda sağlanan, maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki işbirliği projeleri desteklenmektedir.

 Bu programa aşağıdaki şartları sağlayan işletmeler başvurabilmektedir.

  • En az 1 yıl önce kurulmuş ve bilanço esasına göre defter tutan KOBİ* (Yüksek teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek projelerde en az 2, orta yüksek teknoloji alanlarında en az 3, diğer teknoloji alanlarında en az 5 işletmenin bir araya gelmesi gerekmektedir. Büyük işletme ile işbirliği yapılması veya proje ortağı işletmenin İŞGEM/ TEKMER bünyesinde faaliyet göstermesi durumunda 1 yıl önce kurulmuş olma ve bilanço esasına göre defter tutma şartı aranmaz).
  • KOBİ – Büyük İşletme İş birliği (Büyük işletme ile iş birliği yapılması durumunda, 1 işletmenin projede yer alması yeterlidir)

Program kapsamında verilecek desteklerin üst limitleri aşağıdaki gibidir. Büyük işletme ile iş birliği yapılması durumunda asgari KOBİ sayısı 1 olarak uygulanmaktadır.

 

Proje kapsamında desteklenen kalemler;

  • Personel giderleri (Geri ödemesiz)
  • Makine-Techizat, Kalıp ve Yazılım (Geri Ödemesiz + Geri Ödemeli)
  • Hammadde ve Malzeme Giderleri (Geri Ödemesiz + Geri Ödemeli)
  • Yazılım Giderleri (Geri Ödemesiz + Geri Ödemeli)
  • Hizmet Alımı (Geri Ödemesiz + Geri Ödemeli)
  • Diğer Giderler (Geri Ödemesiz + Geri Ödemeli)

İşbirliği Destek Programı mevzuatı gereğince İşbirliği Sözleşmesi'nin süresi proje tamamlanma tarihinden sonraki 6 ayı kapsamak durumundadır. Bu husus hazırlanan şablon İşbirliği Sözleşmesi dokümanında yer almaktadır.

İşbirliği Destek Programı Ön başvuru aşamasında yer alan İşbirliği Sözleşmesinin işletmeyi temsil etme yetkisi bulunan kişiler tarafından imzalanması, ilgili kişilere ait imza beyannamelerinin veya imza sirkülerinin Sözleşme ekinde bulunması ve bu belgelerin geçerli olması gerekir.

İşbirliği amacı ile bir araya gelen işletmelerin ön başvuru tarihinden en az 1 (bir) yıl önce kurulmuş olması ve son mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş olması gerekir. Ancak, büyük işletme ile işbirliği yapılması veya proje ortağı işletmenin İŞGEM/TEKMER bünyesinde faaliyet göstermesi durumunda bu hüküm uygulanmaz.

İşbirliği Destek Programı kapsamında iki tür ortaklık şekli bulunmaktadır. İşletici Kuruluş modelinde kurululacak olan işletici kuruluşun NACE koduna bakılarak, Proje Ortaklığı modelinde ise projenin konusuna bakılarak Kurul tarafından projenin teknoloji alanına karar verilir. Projeni teknoloji alanına göre asgari KOBİ sayısı belirlenmektedir.

Proje ortaklarından herhangi birinin sahibi/ortağının kendisi, eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocukları diğer proje ortaklarının sahibi veya ortağı olamaz. Proje ortaklarından herhangi birinin tüzel kişi ortağı bulunması durumunda; tüzel kişiliğin ortaklık yapısındaki gerçek kişiler ve/veya bu kişilerin eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocukları da proje ortaklarının sahibi veya ortağı olamaz.

  1. Adım: İş Birliği Destek Programı Proje Ön Başvuru Formunun Doldurulması ve Ön Başvurunun Yapılması
  2. Adım: Kurul Değerlendirmesi
  3. Adım: İtiraz Süreci
  4. Adım: İşletici Kuruluş Modeli ile gerçekleştirilecek iş birliklerinde bildirim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde işletici kuruluş kuurlması ve İş Birliği Destek programı Taahhütnamesini onaylaması. Proje Ortalığı Modeli ile gerçekleştirilecek iş birliklerinde bildirim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde İş Birliği Destek Programı Taahhütnamesini onaylaması.
  5. Adım: Proje Süresince Revizyon
  6. Adım: İzleme Süreci
Scroll to Top