Geleneksel girişimcilik destek programı

Geleneksel girşimcilik destek programı, girşimcilikerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının artırılmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

Kuruluş Desteği

Destek alma hakkı kazanan işletmelere kuruluş desteği kapsamında;

Gerçek kişi statüsüsünde kurulmuş olan işletmelere 5.000 TL

Sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmelere ise 10.000 TL geri ödemesiz destek sağlanmaktadır. Bu destekler tahhütname onaylandıktan hemen sonra elektronik ortamda talep edilebilmektedir.

Performans Desteği

İşletmelerin çalıştırdıkları personel için performans desteği kapsamında, işletmelrin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır. Performans dönemi, taahhütname tarihinden sonraki bir yıl ve bunu takip eden diğer yıl olmak üzere iki dönemden oluşmaktadır.

Birinci performans döneminde toplamda;

180-539 arası prim günü sağlayan işletmelere 5.000 TL

540-1079 arası prim günü sağlayan işletmelere 10.000 TL

1080 ve üzeri prim günü sağlayan işletmelere 20.000 TL destek sağlanmaktadır.

İkinci performans döneminde toplamda;

360-1079 arası prim günü sağlayan işletmelere 5.000 TL

1080-1439 arası prim günü sağlayan işletmelere 15.000 TL

1440 ve üzeri prim günü sağlayan işletmelere 20.000 TL destek sağlanmaktadır.

Her performans dönemi bir yılı kapsar. Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamındaki tüm personel için hesaplanan prim gün sayısı toplamı esas alınır.

Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir.

Sertifika Desteği

Program kapsamında 5.000 TL sertifika desteği verilmektedir.

Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı (işletme kuruluşunun ilan edildiği sicil gazetesinde yer alan ortaklık yüzdesi) en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde (başvurunun uygulama birimi tarafından uygun bulunarak onaylandığı tarihten itibaren iki yıl) girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.

Desteklenen işletmenin kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamadan kapanması durumunda, geri ödemesiz destekler ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. İşletmenin, kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamasını müteakip tasfiyesinin başlaması veya kapanması halinde; yapılan destek ödemeleri geri alınmaz.

İşletme kuruluş tarihinin Geleneksel Girişimci Eğitiminin tamamlandığı tarihten sonra (en az 1 gün sonra) olması gerekmektedir. Eğitimin tamamlandığı tarih ile işletme kuruluş tarihi aynı gün olmamalıdır. Bu nedenle eğitimin tamamlandığı tarihe dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğitim tamamlandıktan sonra Vergi Dairesine açılış işlemleri için başvuru yapılmalıdır.

Girişimcinin kurulan işletmenin faaliyeti ile ilgili bilgi, birikim ve geçmiş deneyiminin olması beklenmektedir. Bununla birlikte desteklerden yararlanarak fon sağlamak amacıyla; mevcut başka bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması, yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı yollarla ortaklık/çıkar ilişkisi bulunan işletme olması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi yollarla muvazaalı olarak başka bir işin devamı veya genişletilmesine yönelik bir işletme kurulmuş ise bu durumda başvuru reddedilir.

Program başvuruları, girişimcinin yeterliliği, başvuruda bulunan işletmenin programın amacına uygun kurulup kurulmadığı ve iş modelinin işin yürütülmesine uygun oluşturup oluşturulmadığına göre değerlendirilmektedir.

  1. Adım: İşletmeler KBS üzerinden ilgili uygulama birimine başvuru yaparak taahhütname onaylar.
  2. Adım: Başvuru sonucu kabul, ret veya düzeltme olarak kararlaştırılabilir.
  3. Adım: İtiraz Süreci
  4. Adım: İzleme Süreci
Scroll to Top